Welke verzekering is verplicht?

In Nederland zijn voor alle volwassenen bepaalde verzekeringen bij wet verplicht. Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en bij bezit van een auto is de autoverzekering ook vereist. Daarnaast geldt voor bepaalde verzekeringen dat het niet verplicht is, maar wel verstandig is om deze af te sluiten. Wij geven u een overzicht van alle verplichte en aanbevolen verzekeringen.

Verplicht: de basis zorgverzekering

Alle volwassenen die in Nederland loon, een uitkering of pensioen ontvangen zijn bij wet verplicht om tenminste een basis zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg zoals een bezoek aan de huisarts, ziekenhuiszorg, ambulancevervoer en medicijnen. Natuurlijk heeft u de mogelijkheid om u aanvullend te verzekeren bijvoorbeeld voor de fysio of tandarts. Dit is mogelijk met een aanvullende verzekering, dit is echter niet verplicht.

Verplicht: WA-verzekering voor een motorvoertuig

Zodra u een auto, motor of brommer op uw naam heeft staan bent u verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Een WA-verzekering dekt de kosten zodra u schade veroorzaakt bij anderen. Schade aan uw eigen voertuig is niet verzekerd. Een uitgebreidere dekking is niet verplicht, maar wel aanbevolen als u zich tegen meerdere schades wilt verzekeren. Kies dan voor WA + beperkt casco of WA + volledig casco (all risk).

Verplicht bij hypotheek: opstalverzekering

Eigenaren van een woning zijn niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Echter kan een hypotheekverstrekker u wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Met een opstalverzekering verzekert u uw woning tegen schade door bijvoorbeeld brand of inbraak.

Aanbevolen: een aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die u, uw kind of huisdier veroorzaakt bij een ander. Deze verzekering dekt de schade aan personen of andermans spullen. We raden u aan om altijd een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, omdat een schadeclaim enorm kan oplopen en langdurige financiële consequenties kan hebben.

Aanbevolen: een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de kosten van schade of verlies van uw inboedel. Tot de inboedel worden alle losse zaken die in de woning aanwezig zijn gerekend. Denk hier bijvoorbeeld aan uw meubels, witgoed, kleding, speelgoed, de tv etc. Als u een inboedelverzekering wilt afsluiten, zal de waarde van uw inboedel bepaald moeten worden. Deze waarde is bepalend voor de premie en wat u maximaal uitgekeerd krijgt bij schade.

Hulp bij verzekering afsluiten?

Van Dis helpt u om diverse aanbieders van verzekeringen te vergelijken. Samen kijken we naar uw situatie en wensen, en zoeken daar de best passende verzekering(en) bij. Neem vrijblijvend contact met ons op, ons team staat voor u klaar.

    Uw naam

    Uw e-mail

    Het onderwerp

    Uw bericht