Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Gaat u binnenkort een huis kopen en wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Wij helpen u graag om uw maximale hypotheek te berekenen. Zo weet u direct waar u aan toe bent en of u uw droomhuis kunt financieren.

Hypotheek berekenen

Om uw hypotheek te kunnen berekenen heeft een geldverstrekker een aantal gegevens nodig, namelijk: uw inkomen(s), de woningwaarde en uw financiële verplichtingen. Tenslotte wordt er ook gekeken naar de rentestand. Op basis van deze factoren wordt uw maximale hypotheek berekend. Uiteraard bent u niet verplicht om voor het maximale bedrag te lenen. Denk goed na over hoeveel hypotheek u nodig heeft en hoeveel hypotheek u kunt betalen.

Meer hypotheek in 2021

Tweeverdieners die dit jaar een hypotheek willen krijgen, kunnen wellicht meer lenen dan in de afgelopen jaren. Het kabinet heeft een voorstel ingediend om het tweede inkomen voor 90% mee te laten tellen in plaats van 80% bij de berekening van de maximale hypotheek. Concreet betekent dit dat u een hogere hypotheek kunt afsluiten.

Tussen de 18 – 34 jaar? Geen overdrachtsbelasting!

Wanneer u een bestaande woning op het oog heeft, betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Dit kan oplopen tot een flink bedrag. Vanaf januari 2021 geldt echter een nieuwe regel: jongeren tussen de 18 en 34 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een bestaande woning. Gaat u samenwonen, maar is een van jullie boven de 34 jaar? Ook dan profiteert u nog van dit voordeel. De oudste starter betaalt 2% over de helft van de koopsom. De jongste starter betaalt geen overdrachtsbelasting.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Om een compleet beeld te krijgen van de mogelijkheden raden we aan om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Dit kan met een hypotheekadviseur van een bank, echter krijgt u dan alleen een hypotheek van die bank aangeboden. Van Dis is een zelfstandig hypotheekadviseur, bij ons krijgt u onafhankelijk hypotheekadvies waarbij we u verschillende hypotheekverstrekkers aanbieden.

[Vrijblijvend advies]